środa, 15 stycznia 2014

Domowe batoniki musli

Ostatnio nie mam zbyt dużo czasu, prawie codziennie jest jakiś sprawdzian lub kartkówka, w międzyczasie czytanie lektur - bo tylko takie książki teraz czytam, na wszystkie inne brakuje mi czasu, niestety :(
Jednak jest coś, co robi się bardzo szybko, jest słodkie i daje zastrzyk energii, są to właśnie domowe batony musli. Nie ma znaczenia czy są owsiane, ryżowe czy gryczane - zawsze są pyszne. Jasne, możecie kupić takie w sklepie i łudzić się, że są zdrowe, co nie jest prawdą. Może i są troszkę zdrowsze od zwykłych, czekoladowych batoników, ale i tak zawierają mnóstwo cukrów i niezdrowych tłuszczów. Po co się tym wszystkim faszerować, skoro można zrobić je samodzielnie w domu? Ich przygotowanie jest banalnie proste.


BATONIKI MUSLI

z truskawkami, orzechami, suszonymi owocami i domowym dżemem jagodowo-borówkowym

  

 Lista:

3 duże garście płatków owsianych

2 garstki płatków jęczmiennych

1 łyżka gotowej mieszanki musli

kilka garści pszenicy w miodzie

opcjonalnie miód lub inne słodzidło

mleko zagęszczone niesłodzone

łyżeczka mielonego siemienia lnianego + 3/4 szklanki wody

dodatki: bakalie, mrożone i świeże owoce, dżemy itp.

Sposób przygotowania:

1 łyżeczkę siemienia lnianego mielonego zalać gorącą, wrzącą wodą i odstawić na chwilę, często mieszając.

Płatki i bakalie wymieszać razem w misce. Dodać siemię, mleko zagęszczone i ew. miód. Wszystko razem wymieszać i w razie potrzeby, dolać mleka albo dosypać więcej płatków. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg) przez około 20 minut aż lekko zbrązowieje.

 

Smacznego! :)

PS. Przepraszam za jakoś zdjęć, ale mój aparat jest aktualnie nie do użytku i musiałam zrobić zdjęcia telefonem.

 


                                

3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. + to ten jogurt : http://www.ilewazy.pl/szklanka-pitnego-jogurtu-0-o-smaku-waniliowym : )

      Usuń
    2. Dzięki :) Robię je właśnie do szkoły, a potem dzielę się ze znajomymi (jak coś się nazwie batonikiem i jest słodkie, to się tak nie krzywią) i można je zrobić z czym się chce, kiedyś robiłam z masłem orzechowym i bananem i smakowały wszystkim :) No i dziękuję jeszcze za ten jogurt :)

      Usuń

Śmiało wyraź swoje zdanie! Każdy Twoje słowo się liczy :)