sobota, 25 stycznia 2014

Granola truskawkowa z czekoladą

Granola. Miała być kokosowa, ale kokos leżał trochę za długo i... hmmm można się domyślić, co się z nim stało. Jednak mimo wszystko chciałam przygotować granolę, więc przypomniałam sobie o doskonałym połączeniu truskawki+czekolada i teraz mogę się tym rozkoszować :)

 GRANOLA TRUSKAWKOWA

 Z GORZKĄ CZEKOLADĄ

Składniki:
kilka sporych garści mieszanki różnych płatków ( u mnie owsiane, ryżowe, jęczmienne)
kilka (ok. 6) truskawek - mrożone
3 chlusty oleju roślinnego
kilka łyżek miodu lub mniej/więcej
1,5 rządka dobrej jakości gorzkiej czekolady

 Sposób przygotowania:
W misce wymieszać płatki i odstawić. Truskawki zblendować na mus z miodem i olejem, wylać na płatki. Mieszać dokładnie, tak aby masa pokryła wszystkie suche składniki. Piec w nagrzanym piekarniku do zbrązowenia, miesząjąc często (co ok. 10 min), by granola się nie przypaliła (piekłam ponad godzinę, w różnych temperaturach, zbyt często mieszając, więc nie potrafię dokładnie tego określić) Po upieczeniu i wystudzeniu dodać czekoladę - pokrojoną drobno, startą na tarce, w wiórkach, jak uważacie :)
Smacznego!

Koniecznie muszę coś zrobić z aparatem...
Domowy Wyrób

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Śmiało wyraź swoje zdanie! Każdy Twoje słowo się liczy :)