piątek, 7 lutego 2014

Budyń kokosowy

Dzisiaj pyszna propozycja na deser, a mianowicie....

DOMOWY BUDYŃ
*z mąki kukurydzianej, z dodatkiem masła, daktyli i wiórków kokosowych*


Będziesz potrzebować:
Kubek mleka i odrobiny wody
łyżeczka masła "z górką"
2 łyżki mąki kukurydzianej
wiórki kokosowe - ok. 1/3 filiżanki  + wrząca woda
1 duży, suszony daktyl



Jak zrobić?


Niecały kubek mleka wlej do rondelka, do pozostałego dolej trochę wody i odstaw na chwilę. Do mleka w garnku dodaj rozdrobnionego daktyla i łyżeczkę masła, zagotuj. Wiórki kokosowe zalej wrzątkiem. Mąkę kukurydzianą dodaj do mleka z wodą i dokładnie wymieszaj. Powoli wlewaj do gotującego się mleka, ciągle mieszając. Dodaj wiórki kokosowe i pogotuj jeszcze przez chwilę. Ja zjadłam z gorzką czekoladą i domowym syropem aroniowym.  Budyń jest najlepszy lekko przestudzony, więc polecam odstawić go na chwilę po ugotowaniu :) Smacznego!


Domowy Wyrób

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Śmiało wyraź swoje zdanie! Każdy Twoje słowo się liczy :)