PEŁNOZIARNISTE GOFRY
*z czekoladowym serkiem (bieluch i gorzka czekolada 90%), bananem, czekoladą/ jogurtem, cynamonem, orzechami ziemnymi, nerkowcami, rodzynkami/ czerwona, sycylijska pomarańcza*
Składniki:
1 jajko
3/4 szklanki mieszanki wody i mleka (wody ma być więcej niż mleka)
1 szklanka mąki (u mnie tym razem pszenna graham, typ 1850)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
trochę oleju (mniej niż 1/4 szklanki)
ew. cukier lub inne słodzidło, przyprawy słodkie np. cynamon lub zioła do gofrów wytrawnych
szczypta soli
tłuszcz do wysmarowania gofrownicy
Sposób przygotowania:
Białko ubić ze szczyptą soli na sztywno. Żółtko wymieszać z olejem, mlekiem, wodą i ew. cukrem, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszanie powinno być niedbałe, niedokładne- jak przy muffinach. Nie martwcie się grudkami :) Na koniec dodać pianę z białka i delikatnie wymieszać. Piec w -uwaga- bardzo dobrze rozgrzanej gofrownicy - jeśli nie będzie wystarczająco nagrzana, gofry nie będą chciały wyjść ;) Czas pieczenia zależy od typu mąki, jakiego użyjecie i od Waszej gofrownicy. W przypadku mąki pszennej pełnoziarnistej należy smażyć je do drugiego-trzeciego zgaśnięcia diody, jeśli użyjecie mąki żytniej to trochę dłużej. W razie jakby coś nie wyszło - nawet w kawałkach są smaczne :)
Troszke malo gofrow wyszlo z tej ilosci ciasta, ale sa smaczne. Dzieki za przepis.
OdpowiedzUsuń