sobota, 15 lutego 2014

Makaron na bogato. Z piersią indyka i soczewicą w sosie pomidorowo-paprykowym.

Dzisiejszy obiad był równie pyszny jak śniadanie. Bardzo urozmaicony - sos składał się z naprawdę wielu składników. Był zupełną improwizacją i eksperymentem. Wątpiłam, że w ogóle będzie jadalny - a wyszedł wprost przepyszny. Niebiańskie połączenie smaków...


~~Fusilli z pieczoną piersią z indyka i  soczewicą w sosie pomidorowo-paprykowym; ser brie; sałatka (szpinak i pomidor)~~

Składniki:

1 mała cebula
1 ząbek czosnku (lub więcej, ale czosnek był już dodany do pasty)
oliwa z oliwek
1 puszka ciecierzycy
ew. 2 grubsze plastry pieczonej piersi z indyka (bez niego danie również będzie sycące za sprawą soczewicy)
3 garście kiełków na patelnię (kiełki soczewicy, ciecierzycy, fasoli mung)
1 puszka krojonych pomidorów
niecała łyżeczka miodu
ocet balsamiczny (do smaku)
zioła; oregano, bazylia (ja dałam również mieszankę ziół, bodajże Ojca Mateusza)
pieprz ziołowy
makaron fusilli razowy
ser brie 


Sposób przygotowania:


Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, trzymamy chwilę na ogniu, po czym podlewamy wodą i dusimy aż cebula się zeszkli. W międzyczasie wsypujemy kiełki i soczewicę, dusimy aż do wyparowania wody,  po tym czasie, jeśli chcemy to dodajemy indyka. Następnie wlewamy na patelnię rozdrobnione pomidory z puszki. Przyprawiamy octem balsamicznym, miodem i ziołami. Ugotowany już makaron wkładamy do sosu i mieszamy. Możemy dodać ser brie, by roztopił się w sosie, lub ułożyć go na wierzchu. Smacznego :)






Warzywa Strączkowe - edycja zimowa 2014

4 komentarze:

Śmiało wyraź swoje zdanie! Każdy Twoje słowo się liczy :)