sobota, 8 lutego 2014

Sola na parze ze szpinakiem, ryż z czerwonym sosem

Oto mój dzisiejszy obiad w całej okazałości... no dobra, było trochę więcej pomidorka :)

 *Sola na parze ze szpinakiem; brązowy ryż; pasta z pieczonej papryki 
suszonych pomidorów z czosnkiem; świeży pomidor*
Dzisiaj rano zrobiłam tą wspaniałą pastę o cudownej, czerwonej barwie :) Jest naprawdę pyszna i pasuje do wszystkiego: do chleba, makaronu, ryżu, kaszy - można ją podać na wiele sposobów. Ma słodki i aromatyczny smak, świetną konsystencję. Aaach i ten zapach podczas pieczenia...  To na pewno nie jest nasze ostatnie spotkanie :D

PASTA Z PIECZONEJ PAPRYKI I SUSZONYCH POMIDORÓW
z czosnkiem i ziołami
Składniki:
1-2 czerwone papryki ( u mnie 1 cała i druga trochę nadgryziona ;p)
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek (może być ta z pomidorów)
suszone pomidory w oliwie
zioła dalmatyńskie, bazylia, pieprz ziołowy (do smaku)

Jak zrobić?
Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i przekrój na pół, ułóż w naczyniu żaroodpornym. Czosnek obierz i włóż do naczynia. Polej oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 40 min. aż skórka papryki pociemnieje, a czosnek się zeszkli. Po upieczeniu paprykę włóż na chwilę do torebek foliowych, zawiąż i odstaw na kilka minut. Po tym czasie obierz je ze skórki i zblenduj razem z suszonymi pomidorami. Dodaj zioła i wymieszaj. Podawać z pieczywem, jako sos do makaronu... Możliwości jest wiele :) Smacznego!
A tu mamy zbliżenie na rybkę :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Śmiało wyraź swoje zdanie! Każdy Twoje słowo się liczy :)