wtorek, 11 listopada 2014

291/

"You never know how strong you are until being strong is the ONLY choice you have" 

- mądrości z tumblr'a


Pełnoziarniste orkiszowe bananowo-czekoladowe ciacho z orzechami laskowymi i dżemem truskawkowym bez cukru

Chocolate-banana wg spelt muffin with hazelnuts and sugar-free strawberry jam

 ***

 1 banan

1 małe jajko

1 łyżka oleju roślinnego

7 łyżek mąki orkiszowej pełnoziarnistej

1 łyżka naturalnego kakao 

pół łyżeczki sody oczyszczonej bądź proszku do pieczenia (uwierzycie, że tego drugiego bałam się używać i uważałam to za coś strasznego?)

woda do utrzymania odpowiedniej konsystencji

 rozdrobnione orzechy laskowe lub inne, dowolne dodatki

szczypta cynamonu

ew. coś do posłodzenia

***

Banana rozgniatamy z jajkiem i olejem, następnie dokładnie łączymy z suchymi składnikami (mąką, kakao, proszkiem) i dolewamy tyle wody, by otrzymać gęste, ale lejące ciasto. Dodajemy dodatki, przekładamy do naczynka lub ulubionego kubka.

Pieczemy w piekarniku (180 stopni i jakieś 30 minut?) lub w mikrofali - ok. 8 i pół minuty.

Smacznego :)

 




12 komentarzy:

  1. Fantastyczne ciacho i do tego ma to co najbardziej lubię - banana i kakao :D

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda idealnie, a z dżemem truskawkowym musiało smakować idealnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. banan i kakao <3
    cytat... prawdziwy cholernie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam cytat, życiówka :)
    a śniadanie obłęd!

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedyś robiłam te ciasta z mikrofalówki i były pyszne! Zjadane z domowymi powidłami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wypiek z kubka? ;> wygląda jak czekoladowa wieża, idealnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypiek z kubka idealny na leniwy poranek :)

      Usuń
    2. dokładnie, bo można się nim rozkoszować przez cały poranek ;)

      Usuń

Śmiało wyraź swoje zdanie! Każdy Twoje słowo się liczy :)